Cit thuiszorg

Rol van verloskundige tijdens zwangerschap

Geplaatst op

Een verloskundige heeft tijdens een zwangerschap en in de periode rond en na de bevalling een belangrijke rol. De belangrijkste taak van een verloskundige is het bieden van begeleiding en zowel de gezondheid van de aanstaande moeder als van de baby in de gaten te houden. Heb je tijdens je zwangerschap een vraag of maak je je zorgen, dan is het altijd mogelijk om telefonisch contact te zoeken. Verder speelt de verloskundige ook een rol als je bijvoorbeeld een kinderwens hebt. Bijvoorbeeld met informatie en advies over het vergroten van de vruchtbaarheid. 

 

Eerste afspraak maken

 

Het is belangrijk om zodra je weet dat je zwanger bent een afspraak te maken. Bij voorkeur uiteraard bij een verloskundigenpraktijk in de eigen omgeving, zoals een verloskundige in Zaandam als je in deze woonplaats woont. Je neemt rechtstreeks contact op met een verloskundige en hebt hier geen verwijzing van een huisarts voor nodig. Doorgaans vindt de eerste afspraak plaats tussen de zes en tien weken zwangerschap. Kom je bij de verloskundige, dan vindt er een berekening plaats en krijg je te horen wat de uitgerekende datum is. 

 

Intakegesprek

 

De eerste afspraak bij een verloskundige is een intakegesprek en duurt ongeveer een uur. Dit is namelijk een belangrijk gesprek, omdat de verloskundige allerlei vragen stelt over bijvoorbeeld erfelijke aandoeningen en leefgewoonten. Ook vinden er metingen plaats van onder meer je bloeddruk net als van je gewicht. Je krijgt ook alle ruimte om vragen te stellen tijdens de intake. Het hartje is doorgaans nog niet hoorbaar, want daarvoor ben je nog te vroeg in de zwangerschap. Tijdens de intake krijg je ook van de verloskundige te horen dat je een bloedonderzoek krijgt.

 

Tweede controle

 

De verloskundige speelt gedurende de hele zwangerschap een belangrijke rol. Zo vindt meerdere weken na de eerste afspraak een tweede controle plaats. Je krijgt dan onder meer de uitslagen van het bloedonderzoek te horen. Het leuke van de tweede controle is dat je het hartje van je kindje kunt horen en dat je een echo krijgt. Deze echo geeft bovendien meer uitsluitsel over de uitgerekende datum, want deze is dan preciezer te bepalen. Er volgen ook weer onderzoeken, zoals naar de harttonen van je baby en het meten van de bloeddruk.

 

Einde zwangerschapstijd en bevalling

 

Naarmate je langer zwanger bent, volgen de controles elkaar steeds sneller op. Tegen het einde van je zwangerschap vindt er vanaf 36 weken iedere week een controle plaats. Je hebt tijdens je zwangerschap uiteraard de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis met begeleiding van de verloskundige. Alleen als er een medische indicatie aanwezig is, beval je standaard in het ziekenhuis en begeleidt de gynaecoloog de bevalling. Na je bevalling komt de verloskundige bij je thuis langs om jou en de baby te controleren. Uiteraard kun je ook je verloskundige advies vragen tijdens je kraamtijd of lichamelijke ongemakken bespreken.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door in onze blogs. Lees snel verder en maak er iets van!

Contactgegevens

Via info @ citthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden