Cit thuiszorg

Tanden of kiezen trekken Amsterdam

Geplaatst op

Als een of meerdere tanden of kiezen ernstig beschadigd zijn, is het verwijderen ervan in sommige gevallen de enige optie. Bij iSmile Tandartspraktijk verwijderen we de beschadigde tanden of kiezen zorgvuldig en pijnloos. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat komt erbij kijken. In deze blog geven we je graag antwoord op je vragen.

Wanneer wordt een tand of kies getrokken?

We trekken of verwijderen een tand of kies wanneer het niet meer mogelijk is om hem te behouden. Een mogelijke oorzaak is een ernstige tandvleesontsteking; we noemen dit ook wel parodontitis. Door de tandvleesontsteking kan het voorkomen dat de tanden en kiezen los komen te staan in het kaakbot, maar het is ook mogelijk dat de tand simpelweg te veel is aangetast door de ontsteking. 

Verstandskiezen verwijderen we vaak wanneer er te weinig ruimte in de mond is, wanneer de kiezen scheef groeien of er een ontsteking onder het tandvlees is ontstaan. Lees meer over verstandskiezen verwijderen.

De behandeling

Voordat we de tand of kies gaan verwijderen, maken we eerst een foto. Zo kunnen we goed zien waar de wortels precies zitten en of het risico bestaat dat de tand of kies afbreekt. Als de ingreep te complex is, verwijzen we je door naar de kaakchirurg. 

Als we de ingreep zelf doen, beginnen we met het verdoven van de kaak. Zo ervaart u geen pijn tijdens de behandeling. Vervolgens wrikken we de tand of kies voorzichtig los, waarna we hem eruit halen. Bij het verwijderen van kiezen is het mogelijk dat we de kies eerst voorzichtig breken. Indien nodig hechten we de wond na de behandeling.

Zijn er risico’s verbonden aan het trekken van tanden?

Ondanks dat we de behandeling regelmatig uitvoeren in onze praktijk, is de behandeling nooit volledig zonder risico’s. We schatten daarom vooraf in wat de risico’s zijn en of ze klein genoeg zijn om de behandeling zelf uit te voeren. Als dit niet het geval is, verwijzen we u door naar de kaakchirurg. 

Hoe bereid ik me voor op het laten trekken van een tand of kies?

Belangrijk bij het laten trekken van tanden of kiezen is dat u van tevoren goed eet. Overleg ook met de tandarts over de medicijnen die u slikt. Bespreek de behandeling met uw arts en tandarts als u bloedverdunners slikt. In dat geval moet u namelijk tijdelijk stoppen met het slikken van deze medicijnen. 

Doet het trekken van een tand of kies pijn?

Door de verdoving die we toedienen, voelt u tijdens de behandeling geen pijn. Wel kunt u druk op de kaak ervaren, maar dit is geen pijnlijk gevoel. Ook het loswrikken van de tand of kies kan wat onprettig aanvoelen, maar wederom zult u dit niet als pijnlijk ervaren. 

Hoelang duurt het trekken van tanden of kiezen?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat verwijderd moet worden. Met het verwijderen van slechts één tand of kies zijn we ongeveer tien minuten bezig, met meerdere tanden of kiezen kan de behandeling tot wel een uur duren.

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

Na de behandeling kunt u last hebben van nabloedingen en een zwelling van de kaak. De verdoving werkt nog ongeveer één tot vier uur na de behandeling. Om te voorkomen dat u pijn ervaart na de uitwerking van de verdoving, raden we aan om paracetamol te slikken om de opkomende pijn te onderdrukken. Let er wel op dat u paracetamol slikt en geen Aspirine. Aspirine voorkomt namelijk bloedstolling, wat ervoor zorgt dat de wond minder snel geneest. 

Wanneer is de wond genezen?

De wond geneest het snelst wanneer het bloed in de wond genoeg tijd krijgt om te stollen. Gemiddeld duurt het zo’n tien dagen voordat de wond volledig hersteld is. 

Wanneer mag ik weer eten, drinken en mijn tanden poetsen?

We raden aan om pas weer te eten en drinken wanneer de verdoving volledig is uitgewerkt. Zo voorkomt u dat u te warm eten of drinken nuttigt en dus uw mond verbrandt. Uw tanden en kiezen mag u de avond na de ingreep voorzichtig weer poetsen. Wees wel extra voorzichtig bij de wond. Ook is het belangrijk dat u tot zeker drie dagen na de ingreep niet rookt en geen alcohol drinkt. Dit kan de genezing vertragen. 

Wat kost het laten verwijderen van een tand of kies?

De kosten voor het laten verwijderen van tanden of kiezen door de tandarts worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bekijk de meest actuele tarieven op onze tarievenpagina.

Krijg ik de kosten vergoed vanuit de verzekering?

Het laten trekken van tanden en kiezen bij de tandarts zit niet in de basisverzekering. U kunt wel (een deel) van de kosten terugkrijgen als u een aanvullende tandartsverzekering heeft. Als we u doorverwijzen naar de kaakchirurg krijgt u de kosten voor de behandeling wel vergoed. Let er wel op dat u eerst uw volledige eigen risico dient te betalen. 

Kan ik mijn getrokken tand of kies vervangen?

Ja, bij iSmile Tandartspraktijk kunt u de lege ruimte laten opvullen met een prothese. Lees meer over een implantaat, kunstgebit of klikgebit.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door in onze blogs. Lees snel verder en maak er iets van!

Contactgegevens

Via info @ citthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden